top of page

Doncs ara mateix visc a Reus. L’any 2007 vaig deixar tot el que tenia al País Valencià, a València ciutat concretament, i vaig exiliar-me voluntàriament a una ciutat més al nord dels Països Catalans, Barcelona, a estudiar i treballar i a “buscar-me la vida” en un nou context amb el meu petit instrument musical de fusta negra. Allà vaig estar fins el 2013, una estança que va fructificar en moltes experiències musicals i personals, entre elles engendrar dos fills preciosos i aprendre a tocar la gralla, els sac, millorar amb la tarota i aprendre uns quants instruments més.

 

 

 

___________QUÈ FAIG?

Ja fa un temps que, a més a més de bufar la dolçaina, m’he interessat per altres instruments musicals tra-

dicionals que, a banda de fer-me passar moltes bones estones, m’ajuden a entendre coses i aporten petites dosis de llum al meu bagatge musical i personal. Són la gralla, els saxos, la tarota, el ney, el kaval,el duduk, el bansuri, el sac de gemecs, la gaida búlgara, l’alboka... Alguns d’ells els toco esporàdicament, ja que el dia només te 24 hores, però d’altres els toco prou sovint, alguns fins i tot habitualment. És per això que em podeu veure amb la dolçaina – que és el meu instrument principal i estimat – o bufant vés a saber quina altra cosa. Mantinc també una estreta relació amb la gralla i la tarota, fins al punt d’ensenyar-les en algunes escoles i formar part del mític i pioner grup de gralles Ganxets, liderat pel mestre i amic Daniel Carbonell, així com d'una formació inèdita de gralles: QuatreQuarts. On toco la gralla baixa al costat de bèsties de l'instrument com Jaume Aguza i Jordi Mestres a la gralla dolça i el mestre Dani Carbonel a la gralla subbaixa, instrument de nova creació.

 

Pots veure fotografies dels diferents instruments que toco a l’apartat Instruments del menú d’aquesta web.

 

En aquests moments imparteixo classes de dolçaina, gralla, sac i tarota a l’Aula Sons de La Terra, a Tortosa (Antiga AMTP); classes de dolçaina, gralla, tarota, sac i llenguatge musical a l’Aula de Sons de Reus. El curs 2021-22 em vaig incroporar com a professor de dolçaina al Conservatori Professional de Música de Sagunt, fins que em va sortir una plaça de substitució al Conservatori Superior de Música de València, de desembre de 2021 a juny de 2022. En aquest mateix conservatori, el juliol de 2022 em vaig treure la plaça de professor especialista i ara imparteixo assignatures pràctiques i teòriques de l'itinerari de Música Tradicional, tot i que, com totes les plaçes d'especialista, és temporal. També formo part de l’equip directiu de Lo Planter, escola de ball i música tradicional de Tortosa, on faig de coordinador musical i dels tallers. També ofereixo, a títol personal, diferents tallers al voltant de la dolçaina, gralla i d'altres instruments de doble llengüeta o aspectes relacionats amb la interpretació musical. Si vols més informació entra a l’apartat Classes i tallers d’aquesta web.

 

Formo part o col·laboro amb diferents formacions i projectes musicals: el duet Cati Plana i Pau Puig, l'orquestra OMAC, Ganxets grallers del Baix Camp, Xarop de Canya, Solk, A Vore, QuatreQuarts o La Suterranya. Tens més informació sobre alguns d’aquests projectes en l’apartat Projectes actuals d’aquesta mateixa web.

 

Respecte els disco recents, el 2017 va sortir el llibre/cd Herència, un disc preciós ple de compromís amb la terra del nord de Castelló (2017), el 2019 li vaig arranjar i produïr el disc Olor de terra, de l'amiga Silvia Ampolla i mateix any vaig poder participar en l'enregistrament en clau de recerca/investigació del Betlem de la Pigà. El 2021 i 22 han estat els anys de la presentació del disc Tretze vares, amb Cati Plana a l'acordió diatònic i jo mateix a la dolçaina en Fa i el bansuri. Després de publicar junts un disc íntegrament amb dolçaina, l'inèdit trio dolçaina/acordió diatònic/contrabaix Els 3 peus del Gat (2015), em va fer especial il·lusió gravar un disc íntegrament amb doláina en Fa, un instrument prou desconegut fins i tot en el món dels dolçainers i molt infravalorat. Després va venir el meravellós Trencadís de l'OMAC, l'Ara ballen els gegants - 2", i diverses col·laboracions. Aquesta passada tardor del 2023 han sortit Respecte a discos on he participat intensament: el llibre/cd NUS (2023), amb el grup Solk, que he produït i gravat casolanament. I el cd Trib Reial, del grup Terra Màgica, que he composat, arranjat i produït.

 

(A la secció de discografia veuràs que tens diferents opcions: pots escoltar discos complets clicant a la caràtula del cd, en el cas dels projectes en els que he participat, peces soltes, en el cas dels discos on només col·laboro en algún tema, o bé àudios solts que o bé no estan publicats o bé tenen comentaris que he cregut pertinents)

 

I, després d'un temps d'investigació i treball escapçat per la COVID, ja ha sortit, per fi, la dolçaina per a mans petites. Es tracta d’un nou instrument, una dolçaina per a nenes i nens, de dimensions força més petites i amb els orificis per a les digitacions menys separats que en una dolçaina en Sol convencional però, i això és la part interessant, amb la mateixa afinació que una dolçaina en Sol estàndard i funcionant amb el mateix tudell i la mateixa canya que una dolçaina estàndard. He col·laborat amb el constructor de Gandesa Alfonso Monforte, que no només posa el seu saber fer, la seua paciència i la seua maquinària, sinó que treballem a partir d’un instrument de la seua creació. 

bottom of page